Spojené státy tlačí na rozvoj jádra nejvíce za posledních 50 let

Datum: 4. 6. 2024   Autor: Vladislav Větrovec
Spojené státy vytvářejí pracovní skupinu, která má snížit rizika projektů na výstavbu jaderných bloků a zavést malé jaderné reaktory do praxe civilní i vojenské. Nová pracovní skupina nese název Nuclear Power Project Management and Delivery. Bude využívat zkušeností předních (…)

Proti zájmům Česka. Nechali jsme si vnutit drahou elektřinu ve prospěch Německa?

Datum: 29. 5. 2024   Autor: admin
Článek na serveru Echo24 rozebírá nedávno schválenou notifikaci veřejné podpory pro 5. blok Dukovan. Nabízí pohled energetika Jaromíra Nováka, prezidenta spolku Jaderní veteráni Jiřího Marka, bývalého zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla a vrchního ředitele sekce energetiky (…)

JADERNÉ ELEKTRÁRNY: Cena jako strašák

Datum: 23. 5. 2024   Autor: Jiří Marek
V reakci na množící se astronomická čísla udávající v médiích odhad nákladů na výstavbu nových jaderných bloků v Česku sepsal prezident spolku Jaderní veteráni Jiří Marek článek, kde se snaží náklady odhadnout reálněji. Dodejme, že pod článkem se rozběhla bouřlivá diskuze. (…)

Renesance jádra je šance pro české podniky, říká šéf plzeňské Škody

Datum: 21. 5. 2024   Autor: admin
Ve výstavbě nových jaderných bloků vidí potenciál řada českých firem. Patří mezi ně i Dossan Škoda Power, výrobce turbín pro jaderné elektrárny a další náročná průmyslová odvětví. Díky dodávce 1200MW turbíny pro české bloky se firma může dostat do exluzivního klubu (…)

ROZHOVOR J. NOVÁKA O NOTIFIKACI VEŘEJNÉ PODPORY PRO 5. BLOK DUKOVAN

Datum: 16. 5. 2024   Autor: admin
V Týdeníku Echo byl publikován rozhovor s Jaromírem Novákem, který svou profesní kariéru spojil i s výstavbou stávajících dukovanských bloků. Zaměřuje se na to, co přináší schválená podoba notifikace veřejné podpory pro výstavbu pátého bloku v Dukovanech, (…)