Maersk zkoumá možnosti nákladních lodí s jaderným pohonem

Datum: 27. 8. 2024   Autor: Vladislav Větrovec
Dánská rejdařská skupina AP Moller – Maersk schválila připojení ke studii společnosti Lloyd’s Register a britského jaderného start-upu Core Power, která se zabývá regulačním posouzením možností kontejnerových lodí na jaderný pohon v Evropě. Studie se bude zabývat (…)

Indie upravuje reaktory PHWR pro soukromý sektor

Datum: 26. 8. 2024   Autor: Vladislav Větrovec
Indie upravuje svou domácí technologii jaderných bloků na Bharat Small Reactor, která tak bude moci být nabízena pro soukromý sektor. Jde o 220MWe těžkovodní reaktory, s jejichž provozem má indická energetika dlouholeté zkušenosti. Podle Neimagazine.com to uvedl Dr. Ravi B. Grover, člen Komise (…)

„Fanatická“ kandidátka do EK odmítá jádro. Přímo ohrozí českou energetiku, varují europoslanci

Datum: 17. 8. 2024   Autor: admin
Podle informací z jednání o složení nové Evropské komise by se komisařkou pro energetiku mohla stát španělská politička Teresa Ribera. Píše o tom internetový deník Echo24. Někteří čeští europoslanci však varují před jejím tvrdým postojem proti jádru, který by mohl až (…)

Umělá inteligence poháněná reaktory. Big Tech má zájem o jádro, slunce a vítr už nestačí

Datum: 16. 8. 2024   Autor: admin
Velké technologické firmy se začínají poohlížet i po jiných bezemisních zdrojích elektřiny než jsou soláry a větrníky. Podle článku z týdeníku Hrot americké firmy jako Constellation Energy a Vistra, provozující jaderné elektrárny, jednají se zákazníky o přímém (…)

Holtec zvažuje výstavbu továrny na malé modulární reaktory ve Velké Británii

Datum: 6. 8. 2024   Autor: admin

Ve Velké Británii by měla vzniknout továrna na malé jaderné reaktory společnosti Holtec. Píše o tom týdeník Hrot. Továrna má být postavena v jedné ze čtyř navrhovaných lokalit a ročně vyrobí dva až čtyři reaktory za 1-2 miliardy liber. Celý článek je k přečtení na serveru Hrot24.cz.